Scherp voeren!

Daan Heurkens

Scherp voeren zit hem in de details. Het basisrantsoen moet perfect in elkaar zitten zodat daar het grootste deel van de melk van gemaakt wordt. Vervolgens zal het altijd nodig zijn om de hoogproductieve koeien in het begin van de lactatie wat extra te ondersteunen met krachtvoer. Maar hoe voorkom je nu dat je meer krachtvoer voert dan nodig? Stel jezelf een budget en houd je voerkosten in de hand!

Een koe heeft een maximale opname capaciteit van voer, gemiddeld 21 kg ds per dag. Als de koe dit op neemt in de vorm van het berekende basisrantsoen kan hier X kg melk van gemaakt worden. Dit wordt door de Mijn Rantsoenwijzer rekenmodule berekend. Een koe aan het begin van de lactatie zal echter meer melk geven dus wil je het rantsoen wat geconcentreerder maken ofwel een deel van het basisrantsoen vervangen voor krachtvoer. Deze productiebrok heeft dan ook het liefst dezelfde eigenschappen als het basisrantsoen qua eiwit en energie alleen dan geconcentreerder. Krachtvoer wordt in het Engels niet voor niks ‘concentrates’ genoemd.

Krachtvoer in het rantsoen

De Mijn Rantsoenwijzer rekenmodule berekend ook hoeveel kg productiebrok gemiddeld nodig is om op de gewenste melkproductie uit te komen. Dit samen met de hoeveelheid krachtvoer in het basisrantsoen vertaalt zich in een hoeveelheid krachtvoer per 100 kg melk. Dit getal is ideaal voor het stellen van een budget, 25 kg krachtvoer per 100 kg melk is voor veel bedrijven een mooi streven.

Dit doel is alleen te behalen als de koeien ook daadwerkelijk produceren wat er is berekend. Het is dus van groot belang dat het basisrantsoen smakelijk genoeg is (geen broei!) en niet overbodig krachtvoer wordt gevoerd. Al het extra krachtvoer verdringt  het basis rantsoen. Het zorgt er dus voor dat je 2x kosten maakt (én voor het basisrantsoen én voor het krachtvoer). Daar gaat de helft van de winst!

Kijk voor meer informatie over het verdelen van je krachtvoerbudget naar de volgende blog.

< Terug naar overzicht

Andere artikelen in deze categorie

Beoordeel de mest en de rest

Daan Heurkens

Voor optimalisatie van het rantsoen is beoordeling van de mest een belangrijke stap. In de mest is zichtbaar hoe het…

Lees meer

Beoordeel je eigen voer

Daan Heurkens

Voor het maken van een goed rantsoen is het inschatten van verteerbaarheid van het eigen voer essentieel. Met onderstaande scorekaart…

Lees meer

Ureum gehalte optimaliseren

Daan Heurkens

Hoe komt er ureum in de melk? Eiwitten in het voer van de koeien worden in de pens afgebroken tot…

Lees meer

Rantsoen voor droge koeien

Daan Heurkens

Wanneer de koeien in de droogstand komen zal de voederopname dalen. Melkkoeien hebben namelijk zo’n 20 kg droge stof per…

Lees meer

Stalposter voor rantsoenoptimalisatie

Daan Heurkens

Boerenverstand heeft binnen het project ‘De boer aan het roer voor meer rendement uit eigen voer’ een stalposter ontwikkeld. Deze…

Lees meer