Bodempodcast #24 Koolstofvastlegging akkerbouw: bouwplannen, de rol van groenbemestermengsels en wanneer is het optimum bereikt?

Introductie

In deze podcast bespreken we het thema koolstofvastlegging op het akkerbouw bedrijf. Koolstofvastlegging is het resultaat van een positieve balans tussen aanvoer en afbraak van koolstof. Aanvoer gebeurt in de vorm van groenbemesters, kunstmest en aanvoer van organische meststoffen. Door goed management kan afbraak vermindert worden. In de podcast wordt onder andere gesproken over de rol van, gewaskeuze en -rotatie, externe aanvoer van organische stof en Niet Kerende Grondbewerking (NKG).

Samenvatting:

Bodemkundige: Lennart Fuchs (WUR open teelten)
Locatie: Akkerbouwbedrijf (140 ha) van Jaap Jan Op ’t Hof, Schouwen-Duiveland
Bodemtype: lichte kleigrond/ zandgrond

Gronden met een laag gehalte aan organische stof (OS) kunnen door goed bodembeheer aanzienlijk worden verbeterd. Naarmate het OS-gehalte stijgt, neemt ook de afbraaksnelheid toe, totdat er een evenwicht wordt bereikt.
Niet-kerende grondbewerking (NKG) draagt bij aan een hoger OS-gehalte en vergroot de draagkracht van de bodem. De invoering van NKG vraagt echter om aanpassingen in de bedrijfsvoering. Dit betekent onder andere heroverweging van het machinepark en de strategie voor gewasbescherming. Het volledig uitsluiten van (eco)ploegen is niet altijd haalbaar; in sommige situaties is ploegen noodzakelijk voor een goede gewasgroei.

Voor een duurzame bodemopbouw is een doordachte gewasrotatie essentieel, waarbij een balans wordt gezocht tussen het financiële aspect en voldoende rust in het bodembouwplan. Een gevarieerd bouwplan met diepwortelende gewassen, groenbemesters en het gebruik van organische meststoffen, afgestemd op de bedrijfsomstandigheden, ondersteunt dit proces.
Het zaaimoment van groenbemesters is cruciaal voor de vastlegging van biomassa. Hoe eerder wordt gezaaid, des te meer organische stof kan worden opgebouwd. Door mengsels slim samen te stellen, kan het resultaat verder worden geoptimaliseerd.
Voor een langdurige toename van het OS-gehalte verdienen vaste mest en compost de voorkeur boven drijfmest.

Terug naar de Bodempodcast