Bodempodcast #23- Koolstofvastlegging melkveehouderij: vernieuwingsfrequentie laag houden, de toegevoegde waarde van kruiden en gras telen met enkel stalmest
Introductie
In deze aflevering wordt besproken hoe op een melkveebedrijf koolstof wordt vastgelegd en behouden door een combinatie van managementpraktijken. Op een melkveebedrijf wordt koolstof vastgelegd vanuit de aanvoerkant (aanvoer vanuit gewassen, organische bemesting). Vervolgens wordt dit behouden door goed beheer, zoals het handhaven van een lage vernieuwingsfrequentie van grasland en het juist afwisselen tussen mais en gras in het bouwplan.
Samenvatting
Bodemkundige: Jan-Paul Wagenaar, van het Louis Bolk Instituut
Locatie: Melkveebedrijf van Paul Hazenberg, De Moer
Bodemtype: Zandgrond
Om een grasmat en zode succesvol oud te laten worden met behoud van productie is goed graslandbeheer essentieel. Er zijn verschillende factoren die hier aan bijdragen. Dan gaat het o.a. om het op het juiste moment maaien (met niet te zware snedes) en goed en consistent onkruidbeheer. Ook beweiding kan een bijdrage leveren. Het verhogen van de leeftijd van grasland is een integrale maatrelgel die bijdraagt aan koolstofvastlegging. Door niet te scheuren voorkom je dat de opgebouwde koolstof in de bodem afbreekt. Een diversiteit van grassen/kruiden kan helpen bij het instant houden van een goede grasmat onder suboptimale omstandigheden. Kruidenrijk grasland presteert relatief goed bij droogte of verminderde bodemvruchtbaarheid, maar leidt niet direct tot een hogere koolstofvastlegging in de bodem. Desondanks kan het bijdragen aan de stabiliteit en veerkracht van het grasland, wat indirect weer een positief effect kan hebben op de kwaliteit van de bodem.
Financieel gezien blijkt uit praktijkproeven dat het langer instandhouden van grasland over het algemeen kosteneutraal tot licht positief uitwerkt.